Ismét az övhasználatot ellenőrzik Európában
Online Lapcsoport Kft.

Ezen a héten Európa mintegy 27 országában biztonsági öv ellenőrzésekkel találkozhatnak az autósok. Magyarországon keddtől csütörtökig számíthatnak fokozott ellenőrzésekre.

A TISPOL (European Traffic Police Network) éves ellenőrzési terve alapján szeptember második hetében a „Seat Belt” akció végrehajtására kerül sor. A kifejezetten a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági ülés használatának ellenőrzésére irányuló kampány a hetedik az idei TISPOL akciók sorában.

Európa-szerte hétfőtől vasárnapig (azaz szeptember 10-től 16-ig) tartanak az ellenőrzések, az egyes országok azonban önállóan választják ki azokat a napokat, amikor a saját ellenőrzéseiket végrehajtják. Magyarországon szeptember 11. és 13. között, azaz kedden, szerdán és csütörtökön lesznek fokozott ellenőrzések. Az akció országos szintű, ennek megfelelően a fővárosban, valamennyi megyében és a gyorsforgalmi útjainkon egyaránt számítani lehet ellenőrzésekre.

Sokan kérdezhetik, hogy miért éppen a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik az európai rendőrök. Ennek oka, hogy Európában a gyorshajtás és az ittas vezetés mellett a biztonsági öv (és gyermekülés) használatának elmulasztása számít a közutak legfőbb gyilkosának.

Magyarországon az övhasználat aránya az elmúlt években fejlődött ugyan, de még mindig nem éri el az európai uniós tagállamok átlagát.

Forrás: www.baleset-megelozes.eu

2012-09-13