Rendőrségi útmutatás az iskolakezdés első heteire vonatkozóan
Online Lapcsoport Kft.

Ismét kezdődik az iskola!

A nyár beköszöntével gyermekeink és a szülők figyelmét új, a megszokottól eltérő veszélyekre hívtuk fel. Ősszel, ismét itt a változás, hiszen kezdődik a tanítás!

Gyermekeink a nyári szünidő ideje alatt általában későn ébredtek és későn is feküdtek le. Ennek köszönhetően az első hetek az iskolában igen nehézkesen indulnak, hiszen a késői elalváshoz már a korai kelés társul. Leginkább a szülőket bátorítjuk arra, hogy ha tehetik, kisebb gyermekeiket néhány hétig kísérjék el az iskolába! Kérjük az autósokat, hogy ne csak az iskolák környékén legyenek óvatosabbak az átlagnál, de ebben az időszakban lakott területen belül is körültekintőbben vezessenek! 

A nyári szünetben, optimális esetben, gyermekeink azokkal tartották a kapcsolatot akikkel jól érezték magukat, akikkel hosszabb ideje barátkoztak és akiket a szülők is ismernek. Az iskola kezdetével ez is megváltozik, hiszen nem csak osztálytársaikkal, pedagógusaikkal kénytelenek 5-6 órát eltölteni, hanem az iskola tágabb közösségével is. Az előző tanévekben többször tudósítottak a média munkatársai olyan szomorú eseményről, ahol az elkövető és az áldozat is egy iskola tanulói voltak. Az iskola tágabb közösségében, vagy akár az osztályban is fellelhetőek az úgynevezett agresszorok. Ezek a gyerekek nagyon rövid idő alatt ki tudják választani azokat a társaikat, akikkel kisebb, nagyobb csínytevést, amely a bűncselekmény fogalmát is kimerítheti, el tudnak követni, és azokat is akik ellen ezeket a csínytevéseket elkövetik.   

 

Ezekről a jelenségekről beszélni kell, de ennél többet kell tenni, ha a csínytevés szabálysértéssé, vagy bűncselekménnyé fajul. Amennyiben ezekben az esetekben nem történik semmi, jótékonyan elhallgatjuk az esetleges felelősségre vonást, az elkövetők úgy érezhetik, hogy velük szemben tehetetlen a közösség, tehetetlenek a tanárok és a hatóság is, vagy azt gondolhatják, hogy amit tettek az nem büntetendő, nem helytelen. Ugyanezt érezheti az áldozat is, ha nem kap segítséget tanáraitól, társaitól. Ilyenkor segítséget vár, várna szüleitől is. Nem biztos, hogy el meri mondani mi történik vele nap, mint nap az iskolában. Biztosítsunk gyermekeinknek kellő figyelmet otthon, hallgassuk meg élményeiket. Ne legyen számunkra természetes, hogy nincs otthon mondanivalója, nem akar a családdal közös programokon részt venni. Ha feltűnően megváltozik gyermekünk magatartása fokozottan figyeljünk rá, próbáljuk kideríteni annak okát.. Ne fogadjuk el, hogy zárkózottá válik és érdektelen a külvilág iránt. Ne fogadjuk el, hogy legjobb barátjává a számítógép vált, hiszen a megváltozott technikai környezet is, és a magányosság is számos veszélyt hordoz.

 

Néhány tanáccsal szeretnénk segíteni a szülőket, családokat, hogy útmutatást adjunk e nem kis kihívásnak tűnő megfelelésben.

 

 

 Mi az, amire jó, ha felhívják gyermekeik figyelmét?

·         tartsák be a biztonságos közlekedés szabályait;

·         amennyiben sérelem éri őket az iskolában, vagy az iskolán kívül társaik részéről minden esetben mondják el szüleiknek és/vagy tanáraiknak;

·          nyugodtan keressék meg az iskola rendőrét, akinek elmondhatják a történteket;

·         értékeikkel ne hivalkodjanak, ne dicsekedjenek, azokat ne adják oda senkinek;  

·         erőszak esetén tartsák szem előtt, hogy testi épségük fontosabb értékeik védelménél;

·         vészhelyzetben kérjenek segítséget társaiktól, felnőttektől;

·         tartsák be a biztonságos internetezés szabályait, ne adják meg nevüket, címüket, személyes adataikat;

·         ismerjék a segélyhívó telefonszámokat;

·         a legfontosabb telefonszámokat véssék emlékezetükbe, a mobil nem biztos, hogy mindig kéznél lesz.

Mi az, amit jó Önöknek is tudnia?

·         amennyiben gyermeke sérelmet szenved és azt elmondja, a sérelem mértékét figyelembe véve, tájékoztassa osztályfőnökét és/vagy a rendőrséget

·          gyermeke hová, kivel megy, mikor ér haza;

·         barátok és az ő szüleik neve, lakcíme, telefonszáma;

 

Mi az, amit mi a fentieken kívül fontosnak tartunk?

 

A kölcsönös bizalom elérése és fenntartása, amelynek érdekében szakítsanak minden nap időt egy meghitt beszélgetésre gyermekükkel, függetlenül életkoruktól, legyenek akár óvodás korúak vagy lázadó tinik.

Fokozott figyelmet igényel az első osztályba induló kisiskolás!

 

                                                                  Monori Rendőrkapitányság

 

                             Szmodics Róbert r. alezredes

                                                kapitányságvezető

2012-09-14