Pest megye almáskertje : Dánszentmiklós
Online Lapcsoport Kft.

Megkezdték az Auchan áruházak a görögdinnye és a paprika után - az almakampányt, az akció legfontosabb célja a hazai almapiac erősítése - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A kampánnyal szeretnék ösztönözni a vásárlókat, hogy a jó minőségű, friss magyar almát keressék a külföldi helyett, és az almafogyasztás váljon a családok napi étkezésének részévé. További szándék a magyar alma pozitív egészségügyi hatásainak hangsúlyozása - közölte a VM.

Budai Gyula zájékoztatása szerint a promócióra közel 60 millió forint áll rendelkezésre, az összeg az AMC költségvetésében található. Ezzel az akcióval a korábbi, egyébként sikeres dinnyekampányt kívánja folytatni a tárca, és a cél az, hogy a lehető legjobb áron értékesíthessék a magyar almatermést. Szabolcsi alma azért híres, mert sok van, a Dánszentmiklósi azért, mert finom és közel van a fővároshoz.


Budai Gyula emlékeztetett arra, hogy a tavaszi fagykár után senki sem gondolta volna, hogy idén közepes-jó termés lesz almából, a gyümölcs helyzete pedig biztatóbb az elmúlt évinél. Az alma piaci pozíciójának erősítése, valamint az értékesítés elősegítése érdekében ugyanazt a kampányt folytatja a tárca, mint a dinnye esetében: a nagyobb üzletláncokban kóstoltatások keretében célirányosan ösztönzik majd a fogyasztókat az itthon termelt gyümölcs vásárlására.

Az ország 27 ezer hektár összterületű almáskertjeiben a korai fajtákkal már augusztusban megkezdődött az almaszüret; az idei közepes-jó mennyiségű termést jelenleg kilogrammonként 80-110 forint között áron veszik/vették át a termelőktől.

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Igazgatóságának támogatásával megvalósuló almakampánnyal a budaörsi, a solymári, a fóti, a maglódi és a soroksári Auchan áruházakban találkoznak pénteken és szombaton a vevők. A budaörsi áruházban Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke és Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke kóstoltatott pénteken golden, gála, jonathan, mutsu és red elstar almát.

A közlemény idézi Gillemot Katalint, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs és fenntartható fejlődés igazgatóját, aki szerint az Auchan zöldség-gyümölcs osztályain a szezonban szinte 100 százalékban magyar almák közül válogathatnak a vásárlók. Az áruházlánc számára fontos a hazai zöldség-gyümölcs népszerűsítése. A közelmúltban lehetőség nyílt több romániai áruházba is magyar gyümölcsöt és zöldséget, köztük magyar almát is exportálni, így a határokon túl is terjeszteni a hazai termést - közölte Gillemot Katalin.

Az almáról

Sokáig nagyon büszkék voltunk rá mi magyarok, ám napjainkban kissé mellőzött gyümölcs lett belőle. Néhány éve még természetesnek vettük, hogy a Kárpát-medencében nem volt ízletesebb gyümölcs a magyar almánál.

Almából hazánkban a legnagyobb az egy főre jutó termelés és fogyasztás földrészünkön. Ennek ellenére még így sincs meg a napi egy darab fejenként, pedig az angol közmondás szerint: "An apple a day keeps the doctor away!", vagyis napi egy alma az orvost távol tartja.

Eredetét tekintve a Kaukázus lejtőiről származó Anatóliából, a mai Törökország belső, ázsiai területéről származik, de az emberiség történelme során gyorsan elterjedt a Föld minden mérsékelt klímájú területén. Így jutott el Közép-Európába: ezt bizonyítják azok az almafa-maradványok, amelyeket Svájcban és Észak-Olaszországban találtak. Nemesítését a XVII. századi Franciaországban kísérelték meg először. Az antik görögök már a különböző fajtákat is ismerték, azután Aphrodité aranyalmája a szerelem és a termékenység jelképe lett.

Európa-szerte több ezer fajtájával vezeti a mezőnyt a gyümölcsök között, itthon is egyaránt kedvelik a nyári és őszi almákat, de ezek ma már alig találhatók meg a piacokon, mint ahogy eltűnőben van a dédanyáink által kedvelt London pepin és az Arany parment is. Manapság elsősorban a Jonatán módosulásait, az Idaredet és Jonagoldot keresik. Népszerűek még a Golden, a Starking és a zöldalma fajták is. A magyar alma messze földön híres, nagy ültetvények vannak Zalában, a Duna-Tisza közén, és világviszonylatban is elsőrangú a magyarországi alma.

Az alma eltarthatósága a tárolási technikától függ. A jonatán például 2-2,5 °C fokon, 90-92 % relatív páratartalom mellett 6-8 hónapig tartható el anélkül, hogy romlana a minősége. A legősibb tárolási mód a szárítás vagy aszalás.

A gyógyító elixír

Az almát olyan hatalmas gyógyerővel ruházták fel már a kezdet kezdetén, hogy ez a gyümölcsök királynőjévé tette. Elsőként az indiai ajurvédikus orvosok ajánlották a hasmenés gyógyítására, majd a kínaiak írták fel a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására. A múlt században a sápkóros kislányokkal etettek olyan almát, amelybe korábban napokon át vasszögek voltak beleszúrkálva. Ezek után nézzük meg, mi miatt tekinthető az egyik legegészségesebb gyümölcsnek.

Emésztőrendszer

A gyümölcs húsában jelentős mennyiségű pektin található. Ez a vízoldékony rostanyag - érdekes módon - a hasmenés és a székrekedés ellen is hatékony. Az alma pektinjét a bélben élő baktériumok úgy alakítják át, hogy a hurutos bélnyálkahártyán védő réteget képez, így enyhítve a hasmenéses tüneteket. A pektin emellett mint rostanyag növeli a széklet térfogatát, ennek következtében fokozódik a bélperisztaltika és a salakanyag gyorsabban távozik a szervezetből, tehát megelőzi a székrekedést. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindegy, nyersen vagy főzve fogyasztjuk az almát, ugyanis hasmenés kezelésére a főtt vagy párolt, míg székrekedés orvoslására a nyers forma vált be.

A pektin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat és a különböző méreganyagokat (ólom, higany, egyéb nehézfémek), így véd a daganatok, elsősorban a vastagbélrák ellen.  Az almában található gyümölcssavak, különösen az almasav jótékonyan hat a belek és a máj működésére. A természetgyógyászok gyomorbántalmakra is ajánlják a reszelt alma fogyasztását, mert kiváló gyomorerősítőnek és étvágygerjesztőnek tartják.

Szív és érrendszer

A már sokat emlegetett pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora. A mézes almát például ősidők óta fogyasztják szívbetegségek megelőzésére. Az alma magas káliumtartalmánál fogva a szívinfarktus és a magas vérnyomás ellen is hatásos.

Vizeletkiválasztó rendszer

A tapasztalatok szerint az alma tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, vagyis csökken a vesekőbetegség, illetve a köszvény kialakulási esélye.

Idegrendszer

Az alma a fejfájás kiváló ellenszere, ennek leküzdésére a természetgyógyászok gyakran javasolják, hogy reggel, éhgyomorra egyen meg a beteg egy szeletekre vágott, enyhén sózott almát egy héten keresztül. Az almasavnak pedig agyműködést serkentő hatást tulajdonítanak.

Mindent összevetve az alma eséllyel pályázhatna a legegészségesebb gyümölcs címére, annak ellenére, hogy vitamin- és ásványianyag-tartalom terén néhány gyümölcs megelőzi.

Végezetül pedig, mi magyarok igazán tudjuk, hogy a jó arányban összeválogatott almafajtákból jó pálinkát lehet főzni. Ízvilágukra jellemző a savas üdítő íz, a fűszeres, zamatos jelleg. A nyári fajták alapvetően étkezési célokat szolgálnak, de pálinkafőzés szempontjából az őszi és téli fajták használatosak.

2012-09-17