Levélben köszönték meg a tűzoltók a lakosság segítségét
Online Lapcsoport Kft.

Elvesztette otthonát egy család

Augusztus 14 -én komor fekete füst emelkedett a falu fölé az Arany János utcából. Az események utólagos rekonstruálása alapján, a tüzet gondatlanság, emberi felelőtlenség, figyelmetlenség okozta.

Lendér Tamásék szomszédjában - Tamás apósáéknál, hétvégi barkácsolás, javítgatás történt, ahogyan ez, általános egy dánszentmiklósi portán „Magad uram, ha szolgád nincsen!” szoktuk mondani. A sufniban előkerült a munka során a flex (gyorsdaraboló) is. Használója ezerszer kézbe vette már a szerszámot, azt gondolta biztonságosan tudja használni. Akik az építőiparban dolgoztak/dolgoznak, azok tudják, hogy a fémdaraboláshoz, csiszoláshoz használt flex használata tűzveszélyes tevékenység.

Sokan azt gondolják, hogy a szétrepülő szikrák nem okozhatnak nagy bajt. Ez óriási tévedés! Az izzó vasdarab,  a szikra) ha lehullik, akkor sem hűl ki azonnal, hanem tovább izzik és amennyiben gyúlékony felületre hullik, azt az anyagot lángra is lobbantja. Ez történt az Arany János utcában is, a flexszelés során keletkezett szikra begyújtotta a barkácshelységet, innen az udvaron évek óta tárolt kiszáradt tűzifára terjedt a tűz, onnan pedig a vétlen szomszéd háza gyulladt ki.

A szemben lakó szomszéd, Banyiczki Tamás sietett a bajbajutottak segítségére, azonban a tűz olyan nagy volt, hogy locsolással még csillapítani sem tudták. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre és megkezdték az oltást, mintegy negyven tűzoltó 4 órai munkájára volt szükség ahhoz, hogy a helyszínt elhagyhassák.

A magam részéről, több mint 300 km távolságból, igyekeztem mobiltelefon segítségével megszervezni és biztosítani a tűzoltók munkájához szükséges feltételeket. A szerencsétlenség kapcsán megtapasztalhattam, hogy a dánszentmiklósi emberek igenis összetartó és segítőkész közösséget alkotnak. Akit felhívtam, mindenki első szóra segített. Az összefogás és a segítőkészség szép példája a tűzoltók figyelmét is megragadta, hiszen levélben köszönték meg a lakosság segítő hozzáállását.

A tüzet eloltották, ám a károsultak számára a nehezebbik próbatétel most következik: a lakást, a család otthonát újjá kell építeni! Tekintettel arra, hogy sajnos a házon nem volt érvényes biztosítás, a családnak önerőből kell újrakezdenie az otthonteremtést, ami embert próbáló feladat egyébként is. Elkél a segítség az ilyen megpróbáltatás során, így önkormányzatunk a felújítás idejére térítésmentesen a károsultak rendelkezésére bocsátotta egyik üresen álló szolgálati lakását.

A barátok, ismerősök és rokonok jelentős segítségén kívül, mindennemű felajánlást szívesen fogad a bajba jutott család.

Segíthetünk az újrakezdésben

Akik anyagilag szeretnének hozzájárulni az újrakezdéshez, azok támogatásukat, a 11773683-51271020 bankszámlaszámra utalják, akik pedig kétkezi munkájukkal, természetben tudnak segíteni, azok, a családfővel, Lendér Tamással, a 06/20/299-9117 telefonszámon egyeztessenek a segítségnyújtás módjáról.

Sipeki Zsolt

Polgármester

2012-09-21