Londonban jártunk
Online Lapcsoport Kft.

 

 Idén először történt, hogy dánosi gyerekek unokatestvérekkel, két szülővel és barátokkal kiegészülve – összesen tizenhatan –az iskola szervezésében eljutottak Londonba. Egy kis településről a világ egyik fővárosába. 

 

 

Az egyhetes nyaralás alatt legalább két hét programján vettünk részt. Július 7-én indultunk távolsági autóbusszal, és Ausztrián, Németországon és Belgiumon át értünk el Franciaországba, ahonnan a Csalagúton keresztül  jutottunk a szigetországba.

Egész más világ. Hatalmas volt a nyüzsgés. Főleg így közvetlenül az olimpia előtt. Minden méteren új és új dolgok. Ismerős és ismeretlen épületek, helyszínek. Megnéztük a kötelező látnivalókat; a Big Bent, a Parlament épületét, a Buckingham Palota előtt a zenés őrségváltást. Sétáltunk a Green Parkban, a Hyde parkban, a Piccadillyn és a Trafalgar Téren. Bejártuk a Westminstert, a Sohot és a kínai negyedet. Vásároltunk a Covent Garden piacán és az Oxford Streeten – és bárhol, ahol csak volt eladó portéka. Megnéztük, hogy nyitják fel a híres Tower-hidat, amikor átengedik a magas árbocú hajókat a Temzén.

Csoportunk nem kímélte a múzeumokat sem – vagy fordítva. A Hajózási Múzeumban láthattuk Nelson admirális katonai zubbonyát, melyet puskagolyó ütött át. A British Múzeumban az ókori kincseket néztük meg, melyek Egyiptomból, Mezopotámiából és Szíriából származnak. A Nemzeti Galérián szinte csak átrohantunk, futó pillantást vetve Van Gogh, Rubens és más festők alkotásaira. A Természettudományi Múzeumban megcsodálhattuk a hatalmas dínócsontokat, különböző kitömött, vagy más módon tartósított állatokat, valamint nyomon követhettük a Föld kialakulásának történetét.

A tömény kulturális információ-áradatot kalandosabb programokkal igyekeztünk oldani. Fölültünk a London Eye-ra, a 135 méter magas óriáskerékre, ahonnan az egész belvárost beláthattuk. Személyesen találkoztunk a királyi családdal, Harry Potterrel, Justin Bieberrel, Sean Conneryvel és még sok hírességgel Madame Tussaud panoptikumában. Megkóstoltuk az angol sütiket, csokikat és a kihagyhatatlan fish-and-chipset.

Nagy élménynek bizonyult az ASDA szupermarketben történő nagymennyiségű csokik, csipszek, rágók és egyéb nélkülözhetetlen táplálék-kiegészítők beszerzése, melyet állandó árkalkuláció előzött meg. Ez jeles példája volt az  angol nyelv és a matematikai tantárgyi koncentrációjának!

Esténként összegyűltünk a luxus-lakókocsiban, befűtöttünk (!), szárítgattuk elázott cipőinket, megvacsoráztunk és mérhetetlen komolysággal megbeszéltük az aznapi eseményeket.

Azt gondolom, mindannyiunk számára nagy élmény volt London a maga esőivel, a rohanásokkal és a térdig lejárt lábakkal együtt. Jövőre Dél-Anglia városaiba látogatunk el. Akinek kedve van, tartson velünk.

                        Frech’ Tibor

2012-09-24