Fogyasztóvédelmi ellenőrzések
Online Lapcsoport Kft.

Kedvezőtlen eredménnyel zárult a budapesti és a Pest megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek áruházláncokhoz tartozó üzleteinek ellenőrzése. A Felügyelőségek munkatársai kiemelkedően magas számú szabálytalanságot találtak ezen a területen, a kifogásolási arány minkét szerv esetében 70% körüli volt.

 

Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy még mindig aggasztóan sok helyen szolgálják ki a fiatalkorúakat alkohol- és dohánytermékekkel. 

 

Áruházláncok ellenőrzése a fővárosban

A 2012. augusztus-szeptemberi fokozott ellenőrzési időszakban az áruházláncokhoz tartozó üzletek ellenőrzésénél a BFKH Fogyasztóvédelmi Felügyelősége árfeltüntetés, jótállás-szavatosság és piacfelügyeleti-termékbiztonság témakörökben, valamint a 18 év alattiak dohány- és alkoholtermékkel való kiszolgálásáról folytatott vizsgálatokat. A 131 ellenőrzött egységből 91 esetben indult eljárás és született elmarasztaló intézkedés. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrzések 69%-ában tapasztaltak szabálytalanságot.

Egész évre vetítve az áruházláncokban végzett ellenőrzések száma közel 200, az első fokon kiszabott bírság pedig több mint 100 millió forint volt.

 

A fiatalkorúak dohány- és alkoholtermékkel való kiszolgálásáról

Az áruházláncoknál a fiatalkorúak alkohollal és dohánytermékkel való kiszolgálásának ellenőrzése során összesen 57 próbavásárlást (27 áruházat érintően) végeztek a fővárosi felügyelőség munkatársai, több ütemben. A 27 üzletből 18-nál kiszolgálták a fiatalkorú közreműködőket, ez 66%-os kifogásolási arányt jelent.

Egyébként az egységek nem ritkán fejtik ki az ellenőrzés módszerével kapcsolatos nem tetszésüket arra hivatkozva, hogy az ellenőrzés során alkalmazott fiatalkorú személy megjelenése alapján 18 évesnél idősebbnek nézett ki. Fontos, hogy a vállalkozás kiszolgáláskor nem hagyatkozhat egyszerűen a fiatalkorú megjelenésére. A jogszabályi előírás alapján az igazoltatás nem kötelező, de ha ezt a kiszolgáló személy elmulasztja, a vásárló életkorára vonatkozó tévedés jogkövetkezményeit a vállalkozás köteles viselni.

A dohány és alkohollal történő kiszolgálás szomorú tapasztalatait figyelembe véve más területeken, mind a vendéglátás (a kifogásolási arány 80%-os volt a nyáron) mind a kereskedelem területén tovább folytatódnak az ellenőrzések.

Üdvözlettel,

 

Szivák Bernadett

sajtóreferens

 

Budapest Főváros Kormányhivatala

Kormánymegbízotti Kabinet

1056 Budapest, Váci utca 62-64.

Tel.: (06-1) 235-1739

e-mail:

 

 

2012-10-11