Döntéshelyzetben a legkisebb vállalkozások
Online Lapcsoport Kft.

A kisadózó vállalkozások tételes adója a 6 millió forint alatti bevételű, legkisebb vállalkozások számára ajánl egyszerű és komoly adómegtakarítást jelentő adózási módot. A döntést még idén célszerű meghozni.

Decembertől lehet bejelentkezni ún. kisadózó vállalkozásként az adóhatóságnál, addig azonban érdemes kiszámolni és fontolóra venni a lehetőségeket. A decemberi döntés meghozatalához a család, a tapasztalt barátok és a könyvelők mellett segítséget nyújt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is. A www.nav.gov.hu honlapon egy tájékoztató olvasható és a Contact Center munkatársai (06-40/42-42-42) készséggel válaszolnak a szabályozással kapcsolatos adózói kérdésekre.

A kisadózást az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező bt-k és kkt-k választhatják.

A főállású kisadózók után fizetendő adó havi 50 ezer forint, a nem főállásúak után 25 ezer forint. Ez kiváltja a vállalkozás társasági adóját, valamint a kisadózóként bejelentett magánszemélyek személyi jövedelemadóját, járulékait és a rájuk tekintettel fizetendő szociális hozzájárulási adót, sőt az egészségügyi- és a szakképzési hozzájárulást is.

A kisadózói lét azon túl, hogy a vállalkozás adminisztrációs feladatait drasztikusan csökkenti, rendkívül rugalmas is. Ha év közben kiderül, hogy mégsem a kisadózás a legjobb forma, egy bejelentéssel megváltoztatható: a bejelentés hónapjának utolsó napján a kisadózói kategóriába sorolás már meg is szűnik. Nem probléma az sem, ha a kisadózó bevétele végül meghaladja a 6 millió forintot: a 6 millió forint feletti részre 40 százalékos adót kell fizetni.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

További információ: Linczmayer Szilvia

adószakmai szóvivő

                                                     Tel: 30/442-3011    

2012-11-13