Segítsen, aki csak tud!
Online Lapcsoport Kft.

alt

Elkeserítő a vakok helyzete

Már a kapuból behallik az irodába a ragyogó, feketeszőrű vakvezető Szuzi kutya csengettyűje. Ő Veres Katalinnak a Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete alelnökének segítője. A két aranyos kicsiny gyermekére méltán büszke, csinos, ifjú hölggyel az egyesület munkájáról beszélgettünk.
- Mikor alakult az egyesület és mekkora a taglétszámuk?
- Az egyesület 2005-ös alapítású. Jelenleg mintegy nyolcvanfős a tagságunk. A ceglédi, a monori és a nagykátai térség tartozik hozzánk, tehát elég jelentős méretű a működési területünk. Ami még fontos, hogy a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete tagszervezeteként tevékenykedünk. Nagyon sok dologban kapcsolódunk össze velük. Ilyen többek között az ügyfélszolgálati iroda működtetése, az akadálymentesítési tanácsadás és az érzékenyítő programok szervezése.

- Részletesebben mivel foglalkoznak?

- Cegléden, az Alkotmány utca 11. szám alatti székhelyünkön található a már említett ügyfélszolgálati irodánk. Itt a vakvezető kutya igénylésén át, a segédeszközök beszerzésén keresztül minden tőlünk telhető dologban segítünk a hozzánk forduló látássérült embereknek. A tárházunk szinte kimeríthetetlen, hiszen közreműködünk továbbá a képzési lehetőségek megtalálásában, a munkalehetőségek felderítésében is. Gyermekek esetén gyakori igény a megfelelő iskola megtalálása. A felnőttkorban megvakultak számára pedig kiemelkedő szereppel bír a rehabilitáció lehetőségének fellelése. Sokan vannak, akik nem tudják például, hogy hol lehet megtanulni a Braille írást, vagy a számítógép kezelését.

Havonta tartunk kötetlen, beszélgetős klubnapot, ahol olykor előadásokat hallgatunk, többnyire egészségügyi dolgokról. Kedveltek a zenés, táncos estéink és a közös névnapi bulik. Legutóbb az Erzsébeteket és a Katalinokat köszöntöttük, amikor a szokásainkhoz híven a talpalávalót az egyik sorstársunk szolgáltatta szintetizátorával. A ceglédi önkormányzattól elnyert pályázati pénzből idén is egészségnapot tartottunk a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet közreműködésével, amikor többféle szűrővizsgálaton vehettek részt a tagjaink, továbbá ízelítőt kaptunk a reformkonyha ételeiből és egy sokakat érdeklő tájékoztató hangzott el dr. Pusztai Dezső kórházigazgató főorvos úr jóvoltából, szemészeti témában.

Minden évben szervezünk néhány kirándulást. Idén csapatostul ellátogattunk a helybéli termálfürdőbe. Egy másik alkalommal a szolnoki látássérült egyesületnél vendégeskedtünk.

Novemberben Bokros Levente plébános úr főszervezésével - amibe bekapcsolódott a Keresztény Értelmiségiek Ceglédi Szervezete, valamint a ceglédi protestáns gyülekezetek - sikeres koncertet hirdettek a Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplomban. Hálás köszönetet mondok a rendezőknek és a fellépést ingyen vállaló dr. Bednarik Anasztázia orgonaművésznek és Szluka Lídia énekművésznek.

- Beszéljen egy kicsit a kívülállók számára ismeretlenül hangzó érzékenyítő programról.
- Évente több alkalommal ellátogatunk óvodákba és iskolákba, de van, amikor a gyerekek jönnek el hozzánk s megtapasztaltatjuk velük a nemlátást egy teljesen besötétített szobában, ahol tapintással kell bizonyos tárgyakat felismerniük. Megismertetjük például a diákokkal a segédeszközeinket is, így a fehérbotot, a beszélő láz- valamint a vérnyomásmérőt és a színfelismerőt. A legutóbbi egy olyan elemmel működő szerkezet, amit ha bármire ráteszünk, azonnal hangos szóval kimondja a tárgy színét. Végezetül rövid előadást tartunk a vakvezető kutyák kiképzéséről és munkájáról.

- Milyenek a látássérültek munkalehetőségei a térségben?

- Ajjaj, elkeserítő a helyzet! Alapvető probléma, hogy nem sok olyan piacképes szakma van, amit a látássérültek is megtanulhatnak. Másodlagosan az a gond, hogy a munkahelyek nincsenek felkészülve a befogadásunkra. Harmadsorban, a fogyatékos emberek finanszírozására akkreditáltatni kell a céget és pályázniuk kell az egyre jobban szűkülő bértámogatásra. Tagságunknak csak egészen kis hányada áll - eme problémák - miatt munkaviszonyban.

Sajnos már az egyesületnél dolgozó néhány személy bérét is alig-alig tudjuk előteremteni. Külön nehezíti a helyzetünket, hogy a kormány 2012-től kötelezően előteremtendő bérkompenzáció biztosítását írta elő a hozzánk hasonló egyesületek számára, amit jószerével képtelenség összeszedni.

- Akkor miből tartja el magát az egyesület?

- Sorstársaink anyagi helyzetére tekintettel csak minimális tagdíjat tudunk kérni. Igyekszünk minden helyi- és országos szintű működési célú pályázaton résztvenni. Továbbá megpróbálunk – sajnos eddig minimális eredménnyel – támogatókat megnyerni a céljaink érdekében.

Az újévben bevételeink növelése céljából egy látássérült masszőrt tervezünk foglalkoztatni. Csakhogy ezzel az elképzeléssel egy új rendelet miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, mert 2013-tól a hozzánk hasonló szervezeteknek többszázezer forint befizetése mellett újra kell akkreditáltatni magukat, a foglalkoztatás biztosítása érdekében. Ezt irgalmatlanul nehéz lesz előteremteni!

-Miként lehet támogatni az egyesületüket?

- Lehetséges az adó egy százalékának felajánlásával segíteni bennünket. Aki úgy gondolja, az pénzt is átutalhat a folyószámlánkra s arról az adókedvezmény igénybevétele érdekében igazolást tudunk kiállítani. Örömmel elfogadunk önkéntes munkafelajánlást és természetbeli adományokat így élelmet, játékot, vagy ruházatot, nagyítókat, egyéb segédeszközöket, hangoskönyveket, nagybetűs mesekönyveket, vagy más nagybetűs irodalmat, kazettákat, CD-ket, melyeket kioszthatunk sorstársaink közt. De, bármi más jól jöhet, ami az iroda működtetését szolgálja. Lehet ez egy csomag fénymásolópapír, vagy más irodaszerek. Adni jó! Hiszen mi is ezért végezzük a munkánkat.

Az egyesület számlaszáma: 10403129-0000342800000001

Írta, fényképezte: Kőhalmi Dezső

2012-12-18