Előzzük meg a kéménytüzeket!!!!
Dánszentmiklós község Önkormányzata

Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. *: 1903 Budapest, Pf.: 314

Tel: (36-1) 469-4105  Fax:  (36-1) 469-4353    e-mail:

       
   
     
 

KÖZLEMÉNY

Előzzük meg a kéménytüzekkel kapcsolatos káreseményeket

Megkezdődött a fűtési szezon és ezzel egy időben sajnálatos módon megjelentek a kéménytüzes, füstmérgezéses esetek, naponta riasztják a tűzoltókat robbanások és szén-monoxid-mérgezések miatt. A gyakran tragikus kimenetelű események többsége kellő odafigyeléssel és felkészüléssel megelőzhető lenne.

Pest megye kéménytűzzel kapcsolatos káresemények szempontjából Szabolcs-Szatmár, Borsod-Abaúj-Zemplén megyét követően a harmadik helyen áll. Az igazgatóság idén negyvenhat kéménytűzzel kapcsolatos eseményt regisztrált, legtöbbször – huszonegy alkalommal - az érdi katasztrófavédelem hivatásos tűzoltóit riasztották, legkevesebbszer – öt esetben – a gödöllői tűzoltó egységeknek kellet vonulniuk. A ceglédi kirendeltség működési területén hétszer, a monori kirendeltség működési területén kilencszer és váci kirendeltség működési területén tizenháromszor volt szükség tűzoltói beavatkozásra kéménytűz miatt.

Szén-monoxid-mérgezéshez ez idáig huszonöt alkalommal riasztották a Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltó egységeit.

A szén-monoxid-mérgezés legtöbbször a tüzelő-, fűtő-, és egyéb berendezések (páraelszívó, kandalló) helytelen használatára, a karbantartás és ellenőrzés hiányára, vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza. Éppen ezért különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének. A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből is.

Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő, fűtő berendezést használjunk, ezt szakembernek kell beüzemelnie és javítania. A kémény állapotát előírt időszakonként – gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén félévente – ellenőriztessük. A gázkészüléket (kazán, bojler, konvektor)is évente vizsgáltassuk felül. Hasznos lehet a szén-monoxid-érzékelő készülék használata, egy megfelelő eszköz életet menthet. Ezek azonban nem helyettesítik a rendszeres karbantartást, felülvizsgálatot!

Tanácsos kikérni szakember véleményét szag- és páraelszívó vásárlása, kandalló és minimális légáteresztő képességű nyílászárók beépítése esetén. Lehetőség szerint használjunk a lakószobában légbevezetőt, a vizes helységekben (WC, fürdőszoba, konyha) légelvezetőt, így biztosítható garantáltan a megfelelő mennyiségű és minőségű levegő.

A kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezéstis(vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, vegyes tüzelés esetén huzatszabályzó állapota stb.). Mindezeken túl ügyelni kell a tüzelőanyag tárolására is, biztosítsuk a megfelelő távolságot a tüzelő, fűtő berendezés és az éghető anyag között. A kazán közelében felhalmozott éghető anyagokat távolítsuk el.

Baj esetén azonnal hívjuk a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

 

Budapest, 2013. október 7.                                        Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2013-10-14