Támogatás

A projekt alapadatai:

Kedvezményezett neve: Dánszentmiklós Község Önkormányzata
Címe: 2735 Dánszentmiklós, Dózsa György út 100.
Pályázati kiírás elnevezése: Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz (akadálymentesítés)
Pályázati kiírás kódszáma: KMOP-4.5.3-10-11
Projekt címe: Dánszentmiklósi Polgármesteri Hivatal komplex akadálymentesítése
Projekt azonosítószáma: KMOP-4.5.3-10-11-2011-0045
Elfogadott projekt összköltség: 13.159.270,-Ft
ebből támogatás: 11.843.343,-Ft
A projekttel kapcsolatos kivitelezési munkát követő sikeres műszaki átadás-átvétel időpontja: 2012. április 10.

LEÍRÁS:

A projekt során tervezett tevékenységek az 1.számú TSZ módosításnak megfelelően 2012. április 30-ig megvalósultak az alábbiak szerint:

Az épület mellett 1 darab akadálymentes parkoló került kialakításra az épület főbejáratának bal oldalán, a meglévő parkolók mellett, az épület főbejáratától 50 m-en belül. Az akadálymentes parkolóhelyet és a mellette kialakított kiszállási sávot a burkolatra történő szabványos felfestéssel alakítottuk ki. A parkolótól a meglévő aszfalt burkolaton vezetősávot festettünk fel az épület bejáratához vezető 5%-os rámpa indulásáig. A meglévő 5 %-os lejtésű rámpakar mindkét oldalán, valamint az előlépcső mindkét oldalán kétsoros acélkorlát került elhelyezésre.
A meglévő bejárati ajtó és az utána következő, belső szélfogó ajtó elbontásra kerültek és oldalvilágítós egyszárnyú ajtók kerültek beépítésre, melyek szabad nyílásmérete 90/200 cm.
Az épület belsejében a közlekedő folyosó szélessége 1,77 m, így elegendő helyet biztosít a kerekesszékkel történő megfordulásra és a folyosókról nyíló ajtók akadálymentes használatához.
A épület belső átalakítása során biztosítottuk az épület minden közös használatú helyiségének akadálymentes megközelítését. Az akadálymentes használat érdekében, mind az egyszárnyú és mind a kétszárnyú ajtók egyik nyíló szárnyánál a 90 cm szabad nyílásméretet biztosítottuk. A belső ajtók színét úgy határoztuk meg, hogy kontrasztosan eltérjen a folyosók és az előterek falfelületének színétől. A közlekedőből nyíló helyiségeket funkciójelző táblákkal láttuk el. Ezek a táblák kontrasztosan kialakított síkírással, Braille felirattal, valamint piktogramok felhasználásával készültek.
Az ügyfélforgalommal érintett irodákban az ügyintézői asztalokat térd- és lábszabad kialakítású asztalokra cseréltük, illetve a meglévő pénztárpult helyett akadálymentes pénztárfülkét alakítottunk ki, így azok kerekesszékkel is megközelíthetőek. Az akadálymentes pénztárfülke könnyűszerkezetes kivitelben készült, nagy átlátható üvegfelülettel és térdszabad kialakítású pénztárablakkal a kerekes székes hozzáférés biztosítása érdekében. Az ügyfélfogadó részekhez egy mobil indukciós hurokrendszer került beszerzésre.
A folyosóról nyíló, jelenlegi teakonyha és WC-helyiségek belső átalakításával akadálymentes vizesblokk (WC) került kialakításra.
A tanácsterem akadálymentes megközelíthetősége érdekében a padlóburkolat cseréjén túl a meglévő ajtószerkezetet aszimmetrikus szárnyú nyílászáróra cseréltük, hogy biztosítsuk egy szárny nyitása esetén is a min. 90 cm szabad nyílásszélességet. A fenti beavatkozásokon túl a tanácsteremben egy fix indukciós hurokrendszer is kiépítésre került.
Sor került még több a komplex akadálymentesítéshez kapcsolódó kiegészítő beszerzésére/felszerelésére (például: információs tábla, hangos térkép, útvonaljelző tájékoztató tábla, funkciójelző táblák, és vészjelző berendezés az akadálymentes WC helyiségben).
A komplex akadálymentesítés jegyében sor került az önkormányzat honlapjának akadálymentesítésére is. Így a település és a település lakosságának életét befolyásoló információk mindenki számára könnyebben érthetővé és elérhetővé váltak.

Kapcsolódó dokumentumok:

Fotódokumentáció
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Új Széchenyi Terv
VATI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft